Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Κείμενο στήριξης στον αγώνα του συντονιστικού LGBTQI+ Pride


  Το συντονιστικό του LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας αποφάσισε φέτος να διεξάγει το δεύτερο του φεστιβάλ στο Ρέθυμνο. Ως χώρος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ ζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ο Δημοτικός Κήπος της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του συντονιστικού με μια επιχειρηματολογία ακραία συντηρητική, σεξιστική και ομοφοβική.
   Παράλληλα, εδώ και λίγες εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις του συντονιστικού για τη διοργάνωση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Στόχος του Φεστιβάλ αποτελεί κάθε χρόνο να δημιουργήσει ρήγματα στις κυρίαρχες ρατσιστικές αντιλήψεις επιδιώκοντας να δώσει φωνή σε αυτές και σε αυτούς που βιώνουν κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων. Κατ’ επέκταση αγωνιζόμαστε ώστε οι καταπιεζόμενες και οι καταπιεζόμενοι να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να εκφράζονται ελεύθερα σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, χωρίς να φοβούνται οποιαδήποτε μορφή φασιστικών επιθέσεων και κακοποιητικού λόγου. Η επιλογή του Δημοτικού Κήπου ως χώρου διεξαγωγής του Φεστιβάλ δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά εξυπηρετεί ακριβώς τους παραπάνω σκοπούς καθώς αποτελεί το κέντρο της πόλης, ένα σημείο εύκολης πρόσβασης σε όλες και όλους, προσφέροντας ορατότητα για τις ίδιες τις καταπιεζόμενες και τους καταπιεζόμενους και δυνατότητα σε οποιοδήποτε υποκείμενο της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο, να επισκεφτεί το Φεστιβάλ.
   Για του ίδιους λόγους επιλέχθηκε από το συντονιστικό του LGBTQI+ Φεστιβάλ ο Δημοτικός Κήπος. Δεν βλέπουμε ξέχωρα τη διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ από αυτή του Pride, παρά δύο διαφορετικές στιγμές του ίδιου αγώνα. Ο αποκλεισμός του ενός αποτελεί τον αποκλεισμό και του άλλου. Με τη σειρά μας στηρίζουμε την καταγγελία του Συντονιστικού Pride, στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στη διεκδίκηση του Δημοτικού Κήπου και καταγγέλλουμε εξίσου τη συντηρητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο επιτίθεται με το λόγο του ανοιχτά στα καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Το παραπάνω, βέβαια, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος των απροκάλυπτων επιθέσεων που έχει δεχτεί και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή βίαιη παρεμπόδιση του Φεστιβάλ με απόφαση του Δήμου να διακόψει την ηλεκτροδότηση. Παλεύουμε για έναν κόσμο ενάντια στις διακρίσεις, την καταπίεση και την εκμετάλλευση και σε οποιαδήποτε και οποιονδήποτε την εκφράζει. Οποιοσδήποτε θρέφει το φόβο μέσα από ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές λογικές θα μας βρει ενωμένες και ενωμένους απέναντι του. Για αυτό, λοιπόν, στηρίζουμε έμπρακτα το συντονιστικό LGBTQI+ Pride Κρήτης σε όλες τις κινητοποιήσεις του για τη διεκδίκηση του Δημοτικού Κήπου. 
Συντονιστικό 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου