Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κείμενο Ενημέρωσης για το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου


    Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την διοργάνωση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Ιουνίου στο Δημοτικό Κήπο της πόλης. Φέτος, το Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, έχει αποκτήσει μια σχετική οικονομική αυτονομία, πράγμα που δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ένα μέρος των χρηματικών αναγκών για την διοργάνωσή του καλυπτόταν μέσω της χρηματοδότησης των Πολιτιστικών Ομάδων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

     Ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να συντονιστούμε για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις, που λειτουργούν με οριζόντιους και από τα κάτω όρους. Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης αυτής είναι η απουσία χορηγών, όπως επίσης και η αλληλέγγυα συμμετοχή όλων μας σε αυτή. Τα άτομα που την πλαισιώνουν και οι θέσεις που εκφράζουν έρχονται εκ των πραγμάτων σε ρήξη με κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές και εναντιώνονται σε κάθε μορφής καταπίεση.

  Στα ανοιχτά συντονιστικά συμμετέχουν ατομικότητες και συλλογικότητες, που εκφράζονται από αυτόν τον χαρακτήρα, που δόθηκε ήδη από τις πρώτες συναντήσεις, και που ασχολούνται με θέματα αντιρατσισμού και αντιφασισμού στην πόλη. Κάθε ζήτημα συζητείται διεξοδικά και συναποφασίζεται πριν τεθεί στην τελική του μορφή στο Φεστιβάλ, πράγμα που θεωρούμε ότι είναι μείζονος σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη την πολυμορφία των ατόμων που συνδιαμορφώνουν για την επίτευξη του παρόντος εγχειρήματος.

   Στόχος του φετινού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ είναι να δώσει φωνή στα υποτιμημένα κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία πλήττονται από τις κυρίαρχες πρακτικές, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και εστιάζοντας πρωτίστως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στα ίδια τα υποκείμενα που δέχονται καταπίεση.

     Συνεπώς, οι θεματικές που θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο το Φεστιβάλ είναι:

ζητήματα ψυχικής υγείας κ.α. («επικινδυνότητα», κατασταλτικές πρακτικές, λόγος και αντιστάσεις των υποκειμένων)

ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας (φεμινιστικά κύματα, αναγκαιότητα των φεμινιστικών/ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων, πατριαρχία, έμφυλες διακρίσεις)

εργασιακά/ταξικά ζητήματα (συνθήκες εργασίας του σήμερα, υποτιμημένη εργασία, απαντήσεις και αγώνες)

μετανάστες/πρόσφυγες (πόλεμος, κρατική διαχείριση της κίνησης των μεταναστών, η απάντηση του κινήματος)

    Συντονιστικό 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου
21/04/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου