Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κάλεσμα για στήριξη στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ


Εδώ και δύο μήνες, όπως και κάθε χρόνο, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την διοργάνωση και διεξαγωγή του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ  Ρεθύμνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κήπο 3 και 4 Ιουνίου. Φέτος το Συντονιστικό του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ έχει ως στόχο να προβάλλει άμεσα το λόγο των ίδιων των καταπιεζόμενων  υποκειμένων  μέσα από συζητήσεις και άλλες δράσεις όπου θα θιχτούν θέματα όπως :
Ζητήματα ψυχικής υγείας κ.α. («επικινδυνότητα», κατασταλτικές πρακτικές, λόγος και αντιστάσεις των υποκειμένων)
Ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας (φεμινιστικά κύματα, αναγκαιότητα των φεμινιστικών/ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων, πατριαρχία, έμφυλες διακρίσεις)
Εργασιακά/ταξικά ζητήματα (συνθήκες εργασίας του σήμερα, υποτιμημένη εργασία, απαντήσεις και αγώνες)
Μετανάστες/πρόσφυγες (πόλεμος, κρατική διαχείριση της κίνησης των μεταναστών, η απάντηση του κινήματος)

Παρά το γεγονός ότι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ μετρά 11 χρόνια παρουσίας στην πόλη του Ρεθύμνου και μάλιστα με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, παρά την μεγάλη αναγκαιότητα να ανοίξουν αυτά τα ζητήματα και πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρεθύμνου με θερμό υποστηρικτή τον ίδιο το δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, όλο  το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά ακόμα και τώρα, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, αρνείται την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου στο Συντονιστικό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου δεν αναγνωρίζει το αυτονόητο της ελεύθερης χρήσης και παρουσίας στους δημόσιους χώρους.

Την ίδια αντιδραστική συμπεριφορά αντιμετωπίζει και το 2ο LGBTQI+PRIDE Κρήτης: Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος  και Σεξουαλικότητας, με το οποίο συνδεόμαστε με έμπρακτη αλληλεγγύη και θεωρούμε ότι  τόσο ο αγώνας  για τη διεκδίκηση του χώρου όσο και ο λόγος που προάγεται μέσα από τα δύο φεστιβάλ έχει κοινή βάση. Έπειτα από συνεχείς πιέσεις από τα συντονιστικά και των δύο φεστιβάλ καταφέραμε να αποσπάσουμε από το δήμαρχο μια ανεπίσημη προφορική αδειοδότηση για το χώρο του Δημοτικού Κήπου για την διεξαγωγή και των δύο φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η επίσημη παραχώρηση του κήπου και για τα δύο κινηματικά γεγονότα. Η αναγκαιότητα της διεξαγωγής τόσο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ όσο και του LGBTQI+PRIDE Κρήτης είναι τεράστια και θα αποτελεί οπισθοχώρηση και ήττα των καταπιεσμένων κομματιών η μη πραγματοποίησή τους.


Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την στήριξη όλων των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων από το Ρέθυμνο καθώς και από όλη την Κρήτη. Επίσης θεωρούμε ότι όλες/οι οι   εκμεταλλευόμενες/-οι πρέπει να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στηρίζοντας τις προσπάθειές μας για την διεξαγωγή του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

Συντονιστικό 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου
21/05/16 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου