Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Δελτίο Τύπου για το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου


     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για να λάβει χώρα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην πόλη του Ρεθύμνου στις 3 και 4 Ιουνίου. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν τη φορά το Συντονιστικό Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ αποφάσισε να απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση που του παραχωρούταν μέσω των Πολιτιστικών Ομάδων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποκτώντας έτσι μία σχετική οικονομική αυτονομία και λειτουργώντας με όρους οριζόντιους και από τα κάτω. Οι συνελεύσεις του Συντονιστικού είναι ανοιχτές σε συλλογικότητες και ατομικότητες που αντιστέκονται σε κάθε ρατσιστική, φασιστική, ομοφοβική και σεξιστική έκφανση της κοινωνικής πραγματικότητας, το κοινωνικό στίγμα, την απαξίωση των εργατικών κεκτημένων, την καταπίεση και την καταστολή από τους μηχανισμούς της κυριαρχίας, οι οποίοι διέπουν την κοινωνία στο σύνολό της και διαιωνίζουν  τους ρόλους των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων.

   Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι και ο Δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένα τις κατασταλτικές του προθέσεις ενάντια στα καταπιεζόμενα υποκείμενα της κοινωνίας. Ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής για την δημοσιοποίηση λίστας με τα στοιχεία παιδιών μεταναστριών/-τών που είναι εγγεγραμμένα σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Επιπλέον, φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου επιλέγει να παρακωλύει τις διαδικασίες για την έγκριση του αιτήματος παραχώρησης του Δημοτικού Κήπου στο Συντονιστικό του 2ου LGBTQI+ Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, είτε απορρίπτοντας συνεχώς απροκάλυπτα τα αιτήματα του, είτε προβάλλοντας γραφειοκρατικά κωλύματα (νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Κήπου). Με τις ίδιες ακριβώς προφάσεις το αίτημα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου, δεν προωθείται εξίσου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι προφανές σε όλες και όλους μας ότι αυτοί οι δύο αγώνες και διεκδικήσεις δημοσίου χώρου και κατ' επέκταση δημοσίου λόγου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και ότι το ένας θα στέκεται αλληλέγγυος με τον άλλον, με κάθε τρόπο.

     Είναι επίσης πασιφανές ότι στο δημόσιο χώρο φαίνεται να έχουν αποκλειστικά δικαίωμα μόνο όσες και όσοι προάγουν την “επιχειρηματικότητα”, τον τουρισμό και ό,τι μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου. Ενώ αντίθετα όσες φωνές εναντιώνονται στον κυρίαρχο λόγο καταστέλλονται και αποσιωπούνται. Εμείς από τη μεριά μας δε θεωρούμε κανένα δημόσιο χώρο ‘’τσιφλίκι’’ του εκάστοτε δήμου, διεκδικούμε με τους δικούς μας όρους την ελευθερία έκφρασης και ύπαρξης στη δημόσια σφαίρα και στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στα καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας που περιθωριοποιούνται από αυτήν και καταστέλλονται.

Συντονιστικό 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου