Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΜΕΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ



Στις 3 και 4 Ιουνίου 2016 διοργανώνεται το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης. Μετά από σχεδόν 2 μήνες από την κατάθεση του αιτήματος  του Συντονιστικού του Φεστιβάλ, η άδεια για την παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής του παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μόλις 2 μέρες πριν την πραγματοποίησή του.
Το γεγονός ότι το θέμα της παραχώρησης του Δημοτικού Κήπου για τις ανάγκες του Φεστιβάλ τέθηκε και αποφασίστηκε εν τέλει εκτάκτως στο Συμβούλιο, δηλώνει εμμέσως ότι τα γραφειοκρατικά κωλύματα που είχαν προκύψει το προηγούμενο διάστημα αποτελούσαν απλά προφάσεις  από την πλευρά των διοικητικών αρχών, και όχι ουσιαστικά κομμάτια της τυπικής διαδικασίας.  Διαφαίνεται επομένως  μια σκοπιμότητα από την πλευρά του Δήμου να παρακωλύσει και να καθυστερήσει την διοργάνωση του  Φεστιβάλ, ή ακόμα και να δηλώσει με έναν κεκαλυμμένο τρόπο την αντίθεσή του, τόσο με τις διοργανωτικές αρχές  και τον λόγο που παράγει το φεστιβάλ, όσο και με τις θέσεις και την κινηματική δράση των επί μέρους συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων που το απαρτίζουν και το στηρίζουν έμπρακτα.
Η επιλογή του Δήμου να διατηρεί σε εκκρεμότητα  την έκδοση της απόφασης για την παραχώρηση του Κήπου, με δικαιολογία την εν εξελίξει διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του χώρου,  φαίνεται να αποτελεί απλά  τακτικισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού εν τέλει το αίτημα του Συντονιστικού εγκρίθηκε, χωρίς  πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η παραπάνω γραφειοκρατική διαδικασία.
Η πολιτική σκοπιμότητα  που κρύβεται πίσω από τη θέση του Δήμου φάνηκε ξεκάθαρα και από τις τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Κοινότητας στις συνεδριάσεις που τέθηκε το θέμα παραχώρησης του Κήπου, τόσο για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, όσο και για το LGBTQI+ Pride Κρήτης : Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας.  Κατά την διεξαγωγή των διαδικασιών αυτών ο λόγος που εκφερόταν από το μεγαλύτερο κομμάτι των μελών του Συμβουλίου έβριθε σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών θέσεων, ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις σε άτομα των δύο συντονιστικών συνελεύσεων.
Η κατεύθυνση αυτών των θέσεων δεν φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, καθώς έρχεται να προστεθεί στην ήδη ρατσιστική και φασίζουσα στάση του Δήμου Ρεθύμνης και του Δημάρχου Γ. Μαρινάκη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την θετική ανταπόκρισής τους το 2012 στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής , για παροχή των στοιχείων των παιδιών των μεταναστών και μεταναστριών, που ήταν τότε εγγεγραμμένα στα δημόσια νηπιαγωγεία  της πόλης.
Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση του Δήμου διαχωρίζει τους κατοίκους της πόλης σε δύο κατηγορίες, με το ένα κομμάτι τους να έχει το «προνόμιο» να υπάρχει και να δρα στην δημόσια σφαίρα, και το άλλο να περιθωριοποιείται, να στοχοποιείται ή και να ζει στην αφάνεια.  Οι δημόσιοι χώροι είναι και θα πρέπει να είναι πεδία που ο καθένας και η καθεμία θα μπορεί αν μη τι άλλο να υπάρχει και να εκφράζεται ελεύθερα, και πολύ περισσότερο πεδία διαμόρφωσης της συλλογικής μας συνείδησης και της κινηματικής μας αντίληψης.
Απέναντι στις θέσεις και τις πρακτικές που οριοθετούν τις ζωές μας και που σκοπό έχουν την κυριαρχία πάνω στους εκμεταλλευόμενους και τις εκμεταλλευόμενες,  εμείς αντιστεκόμαστε, προτάσσουμε την αυτοοργάνωση και στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τα καταπιεζόμενα υποκείμενα.  Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την έμπρακτη αλληλεγγύη του  ευρύτερου κινηματικού χώρου της  Κρήτης.
ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

Συντονιστικό του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου
01-06-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου