Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Ο Μαρινάκης δήμαρχος, ξανά...

*Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε φέτος με τον Δήμο Ρεθύμνου. Το Φεστιβάλ τελικά κύλησε ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή.

Ο Μαρινάκης δήμαρχος, ξανά...

Όταν το 2000 οργανώθηκε το 1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Ο συστηματικός εκφασισμός της δεκαετίας του ΄90 είχε δείξει βέβαια τα πρώτα αποτελέσματά του, αλλά δεν είχε ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο. Αν τότε ήταν μια φορά αναγκαίο το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, 14 χρόνια μετά είναι η ελάχιστη κίνηση μιας συστηματικής δουλειάς σύσφιξης του κοινωνικού ιστού της πόλης που πρέπει να γίνεται καθημερινά και να κορυφώνεται ίσως σε μια γιορτή σαν αυτή.

Γιατί το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου είναι μια γιορτή, που από τη διοργάνωση μέχρι την υλοποίησή της, από τη συζήτηση του παραμικρού θέματος μέχρι το κόψιμο των κρεμμυδιών ενσαρκώνει τις αξίες και τα ιδεώδη του κόσμου που ονειρευόμαστε: τη συλλογικότητα, την οριζοντιότητα, την αυτοοργάνωση, την αμεσοδημοκρατία, τη συνδιαμόρφωση, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη. Και φέτος έχουμε έναν ακόμη λόγο να γιορτάζουμε: το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου διοργανώνεται φέτος για 10η φορά!

Ίσως η υποστήριξη ενός δήμου σε μια τέτοια διοργάνωση να ήταν αυτονόητη, αλλά όχι. Ο Δήμος Ρεθύμνου φαίνεται πως μέχρι τώρα ανεχόταν το φεστιβάλ, αλλά φέτος είπε να ασχοληθεί μαζί μας, ‘διευκολύνοντας’ το φεστιβάλ με τους ακόλουθους τρόπους:

- Μας επέτρεψε να έχουμε μουσική μέχρι τις 22:30, όριο που άτυπα παρατάθηκε μέχρι τις 23:00, ενώ η ώρα κοινής ησυχίας το καλοκαίρι αρχίζει τα μεσάνυχτα.

- Αρνήθηκε να μας χορηγήσει τα θρανία που έχει στις αποθήκες του.

- Αρνήθηκε να μας παραχωρήσει κλειδί του Κήπου όπως γίνεται κάθε χρόνο, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα (τελικά έπειτα από επίμονες διαπραγματεύσεις, λύθηκε αυτό το θέμα).

Δια στόματος αντιδημάρχου Τάσου Σεριανόγλου ακούστηκαν τα παρακάτω: 

- Μας τόνισε ότι ο Κήπος μάς δόθηκε ‘δωρεάν’, λες και μας έκαναν χάρη (ίσως σκέφτονται να μας τον ενοικιάζουν στο μέλλον όπως έχει γίνει και με τις άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου, ή ακόμη και να μας αρνηθούν την παραχώρησή του).

- Μας είπε ότι φοβάται για τη σωματική μας ακεραιότητα στην περίπτωση που ‘20 μέλη μιας αντίπαλης ομάδας’ (λες και παίζουμε ποδόσφαιρο) μπουν μέσα το βράδυ την ώρα της περιφρούρησης!

Αυτή είναι η θέση του Δήμου για την ύπαρξη φασιστικών ομάδων στην πόλη. Η παρακώλυση μιας αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής διοργάνωσης, τους θέτει ξεκάθαρα στην πλευρά των φασιστών. Δεν μένουν αμέτοχοι, παίρνουν θέση!

Ανακοινώνουμε στον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε το φεστιβάλ.

Καλούμε όλους τους παρευρισκόμενους να προστατεύσουν τη διοργάνωση και να πάρουν θέση σε περίπτωση που ανακύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει ήδη αρχίσει!

Καλά να περάσετε!


Συντονιστικό Διοργάνωσης 10ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου